mandag den 28. maj 2012

Det Da Hulens


Vi har nu stukket om og er endt med FG på cirka 1035, altså noget mere end forventet! Vi formoder den relative høje FG skyldes for høj temperatur ved mæskning. Vores mæsknings temperatur var det meste af tiden 68 grader – i toppen af tønden. Vi skal nok fremover fokusere mere på temperaturen på den mæske som vi tapper fra bunden af tanken.


Trods en relativ høj FG smager øllet faktisk rigtigt godt. Det er som forventet en sort øl med kraftig smag, og altså et alkoholindhold på 7 %.


Som tidligere nævnt forsøger vi denne gang at tilsætte tør humle til øllet, dette for at give mere humle aroma. Vi har brugt 3 forskellige humletyper, i alt godt 100 gram humle pr. 20 liter øl.


Der er benyttet to forskellige metoder til at desinficere humlen, inden den blev tilsat øllet. I det ene tilfælde blev humlen lagt i vodka og efterfølgende puttet i en renset nylonstrømpe, som nu er placeret i gærtanken sammen med øllet. I det andet tilfælde blev humlen dampet over kogende vand, i cirka 7 minutter. Herefter blev humlen ligeledes puttet i en renset nylonstrømpe, som nu også er placeret i en gærtank sammen med øllet.

fredag den 25. maj 2012

DDH

I modsætning tidligere, hvor vi har brygget øl med ”All-Grain” blandinger, har vi nu sammensat vores egen opskrift, som gerne skulle ende med at blive en (meget) mørk Ale, med ekstra af det hele og et alkoholindhold på 9 %.

Inden vi skriver mere om sammensætningen, vil vi smage på brygget. Indtil videre viser nedenstående billede hvilke ingredienser der er brugt. Vi har valgt at kalde dette bryg for DDH, som står for ”Det Da Hemmeligt” - hvilket senere måske ændres til ”Det Da Humle”.

Sidstnævnte navn kan komme på tale, der vi for første gang også prøver at bruge tør humle, altså tilsætter humle til øllet efter vi har stukket om. Der er naturligvis også tilsat humle under selve brygningen, så vi forventer at få en stærk, mørk meget humlefyldt øl - DDH.


Tidligere har vi benyttet os af automatisk mæskning, men denne gang valgte vi at håndmæske. Vi startede med 90 liter vand som blev varmet op til cirka 70 grader, da der skulle mæskes ved 68 grader.  




Dog blev der stadig tid til at nyde tidligere bryg.


Det gælder om at få alle dråber med, så Firkløvers tungeste stærkeste medlem presser her de sidste dråber ud af malten. Bemærk på grund af hygiejnen står han i en plastikspand!


De første målinger efter mæskningen viste en OG på 1102 – mere end forventet.


Da mæskningen var overstået blev der sparklet med cirka 50 liter vand, og den endelige OG blev 1088. Med en forventning om at opnå FG på cirka 1020, bliver det en mørk stærk øl på 8,8 %.


Så blev der fyldt på gærtanke og vi glæder os til gæringen er overstået, så vi kan tilsætte tør humle – fortsættelse følger :-)




mandag den 7. maj 2012

Skagen Bryghus – ordinær generalforsamling

2/4 fra Firkløver Øl var repræsenteret ved den ordinære generalforsamling hos Skagen Bryghus. Selve generalforsamlingen blev afholdt i Skagen kultur og Fritidscenter, hvor cirka 450 aktionærer var samlet. Under generalforsamlingen blev der smagt på Skagen Bryghus's glimrende øl, og der blev i dagens anledning serveret ”Aktionærbryg” og ”Tuxen”.



 
Efterfølgende var der pølser og mulighed for at smage andre dejlige øl på bryggeriet.

 

 
Tjek følgende:
Og gi’ en gave:

Af ingenting kommer ingenting - undtagen lommeuld og nullermænd

Vi har netop afsluttet et nyt bryg med en belgiske trippel, den samme type som vi tidligere har lavet. Grunden til at vi laver samme bryg igen, skyldes to ting. For det første fik vi en rigtig dejlig stærk øl sidst vi bryggede, og for det andet vil vi gerne prøve det samme bryg på vores nye bryg anlæg.

Som tidligere nævnt på bloggen, har vi fået installeret automatisk mæskning på vores anlæg, hvilket betyder der er mere tid til at dyrke den sociale siden af vores brygning – troede vi! Imens brygget passede sig selv, under mæskningen, holdt vi en dejlig lang pause hvor der blev røget store cigar og drukket dejligt øl fra tidligere bryg.






Desværre betød denne lidt passive stil, at vores ”OG” (vægtfylde) endte på 1060 – hvor målet var 1088! Altså 28 point - eller 28 Öchsle mindre end det forventede. Den lave ”OG” skyldes formodentligt, at der ikke er blevet rørt i malten under mæskning. En fejl som vi ikke laver igen – vel?


Efter omstikning og yderligere to uger på gær tankene er den endelige vægtfylde (”FG”) nu aflæst til 1010, hvilket er cirka 5 point - eller 5 Öchsle mindre end det som man kan forvente af denne opskrift. Dette redder lidt af det tabte ved den lave ”OG” og vi ender således med en alkoholprocent på (1060-1010) x 0,132 = 6,6 %
Under gæringen oplevede vi, at gæringen var så kraftig, at der blev presset gær op i gærlåsen? Hvis der er nogen som et godt bud på hvad det skyldes, så hører vi gerne fra Jer! Denne kraftige gæring har dog ikke ødelagt øllet, som inden karbonering smagte ganske udmærket. Øllet er nu på flasker og vi venter spændt et par uger inden der smages på det.