lørdag den 25. februar 2012

Egetræ

Hos ”Firkløver Øl” har der været talt om at indkøbe en egetræstønde, som skulle bruges til lagre et bryg på. Der er tilsyneladende andre som har fået samme gode ide’, nemlig INNIS & GUNN. Dette skotske bryggeri, som er Edinburgh, har siden 2003 lavet en dejlig øl som gennemgår en 77 dages lagringsproces. Først ligger brygget i egetræsfade, i 30 dage, for siden at blive tappet over i nogle egetræstønder som kun bliver brugt én eneste gang. Andre varianter af INNIS & GUNN's øl lagre færdig på egetræstønder som tidligere har været brugt til f.eks. Rom. Resultatet med både nye og brugte egetræstønder er en meget kompleks, anderledes og lækker øl som kun kan anbefales.


Se mere på:

Hos hos ”Firkløver Øl” vil vi ikke stå tilbage. Så vores bryg er nu også kommet i træ. Indtil videre kun i trækasse, men det er da en start J

fredag den 24. februar 2012

Don't drink and drive

Prisen på brændstof - benzin og diesel - stiger nu til rekordhøje priser pr. liter. Firkløver Øl havde forudset udviklingen, se slogan på etiketten.


torsdag den 23. februar 2012

Inspiration

Der er skrevet mange gode bøger om de forskellige øl på marked, med smagsbeskrivelser og oplysninger om bryggeteknik og historie, glas, flasker m.v. En bog som jeg kan anbefale er ”Ølbogen” af Tim Hempson.

”Ølbogen” er en smukt og rigt illustreret guide til øllets verden. I bogen er der over 1700 øl og 800 bryggerier fra hele verden. Især interessant for håndbryggere er der desuden et væld af oplysninger om øltyper, råvarer, bryggeteknik.

Hvis man ønsker inspiration til studieture, med ølsmagning som det primære mål, er der ligeledes i bogen et udvalg af landkort over bryggeriernes placering samt forslag til en lille håndfuld sjove og tørstslukkende ølrejser.

søndag den 19. februar 2012

Links

Måske det er blevet bemærket, at der er tilføjet links på denne blog. Det er jo oplagt, at der kun er links som har relationer til øl og i særdeleshed vil jeg her slå et slag for Lagunitas, som er et amerikansk ”micro” bryggeri fra Petalumam, Californien. På grund af Lagunitas fantastiske øl, er deres produktion og omsætning steget meget voldsomt de sidste år. Dette her medført, at bryggeriet producere for meget øl til at må kalde sig ”micro” bryggeri. Der kommer uden tvivl flere indlæg om Lagunitas, så følg med! Hvis man tror amerikansk øl kun er Budweiser, så tro om igen!


Under et besøg på bryggeriet lærte jeg, på den hårde måde, at man ikke skal pille ved alt!



Etiketter

Vi har nu lavet i alt 5 forskellige bryg; Belgisk Trippel, Julebryg, Wit Beir (Hoegaarden wanna be), Abbey Brown Ale og Påskebryg. Sidste nyt omkring vores øl, er etiketter på flaskerne. En bekendt som også er hjemmebrygger, har givet inspiration til lidt farver på flaskerne, hvilket har resulteret i nedenstående resultat.

Der er symbolik i mindst en af etiketterne, prøv om du kan gennemskue den :-)


Etiketterne er printer på laserprinter og klister fast på flasken med skummetmælk – jo den er god nok, skummetmælk! Bemærk etiketterne skal printes på laserprinter, ellers er de ikke vandfaste!

lørdag den 18. februar 2012

På flasker

Efter en periode på 14 dage, med *gæring og omstikning, var øllet klar til at blive fyldt på flasker. Men først skulle endelige vægtfylde måles for begge øl typer og resultatet blev som nedenstående.
 
Brown Abbey Ale - OG: 1054 FG:1012 = 5,6 %
Påskebryg - OG: 1064 FG:1020 = 5,9 %
Desværre endte vi ikke helt på det forventede alkoholindhold i øllet. Brown Abbey Ale typen endte cirka 0,6 % under det forventede. Påskebrygget endte cirka 2 % under det forventede. Det skal nævnes, at øllet smagte aldeles fremragende ved tapning inden karbonering.
* Se gæringen her. 


Påskebryg ved omstikning.

Abbey Brown Ale ved omstikning.

Påskebryg inden tapning på flasker.

Abbey Brown Ale inden tapning på flasker.

Flaskerne er rensede og klar til at blive fyldte.

fredag den 17. februar 2012

Nye bryg

Efter en længere tids pause fra bloggen, er vi nu tilbage med et par indlæg. Den længere pause afspejler på ingen måde aktivitetsniveauet ved vores brygning. Siden sidst har vi lavet to bryg, en Brown Abbey Ale (6,2 %) og en Påske øl (7,9 %). Begge typer blev brygget den 28. december 2011.

Samtidig har vi udvidet vores brygningsudstyr, således vi nu har en brygtank på 180 liter, samt bygget et automatisk mæskningsanlæg. Det var ikke helt uden udfordringer, at får mæskningsanlægget og tanken med gas varmen til at fungere.

Det nye gasblus kunne ikke levere nok varme, så der måtte startes en boremaskine for at modificerer gas dysen og en vinkelsliber for at fjerne uønsket materiale, som tog en del af varmen fra gas flammen.


Ligeledes blev den nye tank isoleret, med egnet isoleringsmateriale, dette for at reducere varmetab.  

Ved mæskningen oplevede vi, at pumpen og de små huller i slangen stoppede til. Efter lidt justeringer, kom det hele at fungere. Vi forventer at der ved fremtidige bryg bliver mere tid til ”hygge” – hvilket i bund og grund er derfor vi mødes.
Ingen flow.

Større og flere huller - flow.

Da vi endelig kom i gang, gik selve brygprocessen ganske fint. Vi endte med at få cirka 125 liter af hver type øl.
Det færdige anlæg.

Pumpe til mæskning.

Så kører det .....

Og der er faktisk tid til at drikke lidt øl samtidig med der brygges.

Urten hældes nu på gærtanke og gær tilsættes.