søndag den 5. august 2012

International Beer Day

I dag er det øl entusiasternes store dag, næsten sammenlignelig med juleaftensdag for børn J - i dag er det nemlig International Beer Day. Dagen hvor øllet fejres verden over – se mere her:


Desværre er der ikke umiddelbart steder i Danmark som officielt fejre denne dag, så herfra skal der lyde en opfordring til at du køber et par gode øl og besøger en god ven. Øl skal jo nydes i godt selskab, og i tilfælde af ”nogen” J er flyttet om på den anden siden af jordkloden, så kan de jo kontakte deres venner via Skype!
Uanset hvordan I kommer igennem dagen, så skål!




lørdag den 21. juli 2012

lørdag den 14. juli 2012

Syv er blevet til otte!

Som bekendt findes der i dag 7 trappistklostre hvor der brygges øl, den såkaldte lækre trappist-øl.

Seks af trappist klostrene er placeret i Belgien: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Sint-Sixtus (Westvleteren) og et enkelt er i Holland: La Trappe (Konninghoeven).


Pr. 1. maj 2012 har International Trappist Association godkendt endnu et Trappistkloster som producent af Trappist-øl. Klosteret som hedder Engelszell Abbey, har en historie der går tilbage til år 1293 og er placeret i Østrig. Ifølge www.upfront-live.com startede munkene med at brygge øl omkring år 1590.


 
Vi glæder os til at smage på varerne fra det ottende trappistkloster.

onsdag den 11. juli 2012

1000 besøgende

Vi har netop passeret 1000 besøgende på bloggen - tak for interessen!


tirsdag den 10. juli 2012

mandag den 9. juli 2012

Øl og madlavning

Ifølge en opskrift fundet her på nettet, kan man lave de mest fantastiske kartofler på følgende måde:

Man tager nogle nye kartofler, skraber / skræller dem og putter dem i en foliebakke. Tilsætter ½ tsk. salt, en spiseske smør og en ½ liter øl med en stor rest-sødme. Det anbefales at man bruger "Redaktøren", men en "Limfjordsporter" fra Thisted Bryghus kan også bruges. Foliebakken dækkes med sølvpapir og placeres over indirekte varme i en kuglegrill, i 20 min med låget på.


Herefter tager man sølvpapiret af og placere foliebakken over til gløderne, altså på direkte varme. Når øllet er næsten fordampet, tages kartoflerne af og kartoflerne vendes rundt i sukkeret der er tilbage.


Ovennævnte fremgangsmåde blev fulgt, dog med vores DDH som væske til kartoflerne. Der kom en fantastisk duft fra grillen, og kartoflerne så helt rigtige ud. Desværre stod smagen ikke helt mål med duft og udseende. Flere ved middagsbordet gik så vidt som til at sige, at kartoflerne var uspiselige :-(
Der bliver naturligvis fulgt op på denne opskrift, næste gang med de anbefalede ingredienser.
Fortsættelse følger …

onsdag den 20. juni 2012

Etiketter

I forsøget på at holde styr på hvilke øl typer der er på de forskellige flasker, har de forskellige bryg været mærket med forskellige farver kabelbindere (strips) på flaskerne. Dette har fungeret ret godt, men en rigtig øl har jo en etiket. Som tidligere skrevet har vi lavet etiketter til vores øl, typisk med billeder / illustrationer med en vis symbolik.

Til vores DDH (Det Da Hemmeligt) er etiketten nedenfor valgt.

torsdag den 7. juni 2012

Humle og nylonstrømper

Det var med en vis spænding, da nylonstrømpen med dampet humle skulle fjernes fra brygget.


For en ordens skyld blev nylonstrømpe vredet ekstra hårdt, så de sidste dråber kunne komme med på flasker. Vil tro der blev reddet det meste af en ½ liter øl – og alt tæller jo …


Som tidligere nævnt, er det første gang vi forsøger os med tør humle, men formodentligt ikke sidste gang! Der er en fantastisk lækker duft af humle fra øllet, og selvom det er en aroma humle vi har tilsat, har humlen tilsyneladende også givet en smule ekstra humle smag.

For en ordens skyld blev FG målt en ekstra gang, men der er desværre ikke sket yderligere siden sidst, så vi ender med et alkoholindhold på 7 %, hvilket dog umiddelbart passer godt til den meget mørke øl og meget kraftige øl.

Hvis man inden karbonering, skal drage en sammenligning med hvilken kommerciel øl der smagsmæssigt kommet tættest på vores nye bryg (DDH), så må det være en Lagunitas Cappuccino Stout, som i øvrigt kun kan anbefales - prøv den!


For karbonering blev der til dette bryg brug cirka 5 gram sukker pr. liter øl

Øllet som er tilsat dampet tør humle, er nu på flasker og vi skal nu vente cirka 14 dage, så smager vi på sagerne! Vi forventer at øllet med den anden tør humle, som er desinficeret i vodka, kommer på flasker i kommende weekend, mere om det senere.

mandag den 28. maj 2012

Det Da Hulens


Vi har nu stukket om og er endt med FG på cirka 1035, altså noget mere end forventet! Vi formoder den relative høje FG skyldes for høj temperatur ved mæskning. Vores mæsknings temperatur var det meste af tiden 68 grader – i toppen af tønden. Vi skal nok fremover fokusere mere på temperaturen på den mæske som vi tapper fra bunden af tanken.


Trods en relativ høj FG smager øllet faktisk rigtigt godt. Det er som forventet en sort øl med kraftig smag, og altså et alkoholindhold på 7 %.


Som tidligere nævnt forsøger vi denne gang at tilsætte tør humle til øllet, dette for at give mere humle aroma. Vi har brugt 3 forskellige humletyper, i alt godt 100 gram humle pr. 20 liter øl.


Der er benyttet to forskellige metoder til at desinficere humlen, inden den blev tilsat øllet. I det ene tilfælde blev humlen lagt i vodka og efterfølgende puttet i en renset nylonstrømpe, som nu er placeret i gærtanken sammen med øllet. I det andet tilfælde blev humlen dampet over kogende vand, i cirka 7 minutter. Herefter blev humlen ligeledes puttet i en renset nylonstrømpe, som nu også er placeret i en gærtank sammen med øllet.

fredag den 25. maj 2012

DDH

I modsætning tidligere, hvor vi har brygget øl med ”All-Grain” blandinger, har vi nu sammensat vores egen opskrift, som gerne skulle ende med at blive en (meget) mørk Ale, med ekstra af det hele og et alkoholindhold på 9 %.

Inden vi skriver mere om sammensætningen, vil vi smage på brygget. Indtil videre viser nedenstående billede hvilke ingredienser der er brugt. Vi har valgt at kalde dette bryg for DDH, som står for ”Det Da Hemmeligt” - hvilket senere måske ændres til ”Det Da Humle”.

Sidstnævnte navn kan komme på tale, der vi for første gang også prøver at bruge tør humle, altså tilsætter humle til øllet efter vi har stukket om. Der er naturligvis også tilsat humle under selve brygningen, så vi forventer at få en stærk, mørk meget humlefyldt øl - DDH.


Tidligere har vi benyttet os af automatisk mæskning, men denne gang valgte vi at håndmæske. Vi startede med 90 liter vand som blev varmet op til cirka 70 grader, da der skulle mæskes ved 68 grader.  




Dog blev der stadig tid til at nyde tidligere bryg.


Det gælder om at få alle dråber med, så Firkløvers tungeste stærkeste medlem presser her de sidste dråber ud af malten. Bemærk på grund af hygiejnen står han i en plastikspand!


De første målinger efter mæskningen viste en OG på 1102 – mere end forventet.


Da mæskningen var overstået blev der sparklet med cirka 50 liter vand, og den endelige OG blev 1088. Med en forventning om at opnå FG på cirka 1020, bliver det en mørk stærk øl på 8,8 %.


Så blev der fyldt på gærtanke og vi glæder os til gæringen er overstået, så vi kan tilsætte tør humle – fortsættelse følger :-)




mandag den 7. maj 2012

Skagen Bryghus – ordinær generalforsamling

2/4 fra Firkløver Øl var repræsenteret ved den ordinære generalforsamling hos Skagen Bryghus. Selve generalforsamlingen blev afholdt i Skagen kultur og Fritidscenter, hvor cirka 450 aktionærer var samlet. Under generalforsamlingen blev der smagt på Skagen Bryghus's glimrende øl, og der blev i dagens anledning serveret ”Aktionærbryg” og ”Tuxen”.



 
Efterfølgende var der pølser og mulighed for at smage andre dejlige øl på bryggeriet.

 

 
Tjek følgende:
Og gi’ en gave:

Af ingenting kommer ingenting - undtagen lommeuld og nullermænd

Vi har netop afsluttet et nyt bryg med en belgiske trippel, den samme type som vi tidligere har lavet. Grunden til at vi laver samme bryg igen, skyldes to ting. For det første fik vi en rigtig dejlig stærk øl sidst vi bryggede, og for det andet vil vi gerne prøve det samme bryg på vores nye bryg anlæg.

Som tidligere nævnt på bloggen, har vi fået installeret automatisk mæskning på vores anlæg, hvilket betyder der er mere tid til at dyrke den sociale siden af vores brygning – troede vi! Imens brygget passede sig selv, under mæskningen, holdt vi en dejlig lang pause hvor der blev røget store cigar og drukket dejligt øl fra tidligere bryg.






Desværre betød denne lidt passive stil, at vores ”OG” (vægtfylde) endte på 1060 – hvor målet var 1088! Altså 28 point - eller 28 Öchsle mindre end det forventede. Den lave ”OG” skyldes formodentligt, at der ikke er blevet rørt i malten under mæskning. En fejl som vi ikke laver igen – vel?


Efter omstikning og yderligere to uger på gær tankene er den endelige vægtfylde (”FG”) nu aflæst til 1010, hvilket er cirka 5 point - eller 5 Öchsle mindre end det som man kan forvente af denne opskrift. Dette redder lidt af det tabte ved den lave ”OG” og vi ender således med en alkoholprocent på (1060-1010) x 0,132 = 6,6 %
Under gæringen oplevede vi, at gæringen var så kraftig, at der blev presset gær op i gærlåsen? Hvis der er nogen som et godt bud på hvad det skyldes, så hører vi gerne fra Jer! Denne kraftige gæring har dog ikke ødelagt øllet, som inden karbonering smagte ganske udmærket. Øllet er nu på flasker og vi venter spændt et par uger inden der smages på det.


lørdag den 17. marts 2012

Saint Patrick’s day

I dag er det den irske nationaldag, kendt som Saint Patrick’s day. 

Sankt Patrick er Irlands skytshelgen, og han regnes for at have indført kristendommen i landet, så tidligt som i det 5. århundrede. Han døde den 17. marts 461, og siden er denne dato blevet en nationaldag i Irland. På  Saint Patrick’s day mødes irere overalt i verden og fester med øl og musik, en tradition vi burde tage til os, på lige fod med Valentines Day og Halloween.

I forbindelse med Saint Patrick's Day serveres der grønt øl og man klæder sig i grønt og orange, som et symbol på IrlandUmiddelbart kan man ikke købe grønt øl i Danmark, men en almindelig pilsner kan med et par dråber grøn frugtfarve komme til at se ganske indbydende ud, se bare ….. 


Er man mere til en kraftig øl, kan den irske national øl, Guinness, varmt anbefales.


Lige meget om man foretrækker det ene eller det andet, så …..

Fra Firkløver!

onsdag den 14. marts 2012

Twist off

Vi kender vist alle den type kapsler, som kan vrides af med hænderne, de såkaldte ”twist offs”. De er typisk at finde på øl til amerikanske marked.


Hos det amerikanske bryggeri Lagunitas (udtales LAH-GOO-KNEE-TUSS) bruger man dog traditionelle kapsler, som kræver en ”samfundshjælper” for at åbne flasken. Det lader til, at man hos Lagunitas har tænkt tanken, at deres traditionelle kapsler kan / skal åbnes på en lidt utraditionel måde?! Derfor sælger de en "ægte" Lagunitas ”Butterfly Bottle Opener”.


Ligeledes er der på deres hjemmeside vist, hvordan man på forskellige måder kan bruge denne øloplukker. Et dejligt stykke legetøj, som i den rettes hænder, ser ret imponerende ud. Se bare her .........






lørdag den 25. februar 2012

Egetræ

Hos ”Firkløver Øl” har der været talt om at indkøbe en egetræstønde, som skulle bruges til lagre et bryg på. Der er tilsyneladende andre som har fået samme gode ide’, nemlig INNIS & GUNN. Dette skotske bryggeri, som er Edinburgh, har siden 2003 lavet en dejlig øl som gennemgår en 77 dages lagringsproces. Først ligger brygget i egetræsfade, i 30 dage, for siden at blive tappet over i nogle egetræstønder som kun bliver brugt én eneste gang. Andre varianter af INNIS & GUNN's øl lagre færdig på egetræstønder som tidligere har været brugt til f.eks. Rom. Resultatet med både nye og brugte egetræstønder er en meget kompleks, anderledes og lækker øl som kun kan anbefales.


Se mere på:

Hos hos ”Firkløver Øl” vil vi ikke stå tilbage. Så vores bryg er nu også kommet i træ. Indtil videre kun i trækasse, men det er da en start J

fredag den 24. februar 2012

Don't drink and drive

Prisen på brændstof - benzin og diesel - stiger nu til rekordhøje priser pr. liter. Firkløver Øl havde forudset udviklingen, se slogan på etiketten.


torsdag den 23. februar 2012

Inspiration

Der er skrevet mange gode bøger om de forskellige øl på marked, med smagsbeskrivelser og oplysninger om bryggeteknik og historie, glas, flasker m.v. En bog som jeg kan anbefale er ”Ølbogen” af Tim Hempson.

”Ølbogen” er en smukt og rigt illustreret guide til øllets verden. I bogen er der over 1700 øl og 800 bryggerier fra hele verden. Især interessant for håndbryggere er der desuden et væld af oplysninger om øltyper, råvarer, bryggeteknik.

Hvis man ønsker inspiration til studieture, med ølsmagning som det primære mål, er der ligeledes i bogen et udvalg af landkort over bryggeriernes placering samt forslag til en lille håndfuld sjove og tørstslukkende ølrejser.

søndag den 19. februar 2012

Links

Måske det er blevet bemærket, at der er tilføjet links på denne blog. Det er jo oplagt, at der kun er links som har relationer til øl og i særdeleshed vil jeg her slå et slag for Lagunitas, som er et amerikansk ”micro” bryggeri fra Petalumam, Californien. På grund af Lagunitas fantastiske øl, er deres produktion og omsætning steget meget voldsomt de sidste år. Dette her medført, at bryggeriet producere for meget øl til at må kalde sig ”micro” bryggeri. Der kommer uden tvivl flere indlæg om Lagunitas, så følg med! Hvis man tror amerikansk øl kun er Budweiser, så tro om igen!


Under et besøg på bryggeriet lærte jeg, på den hårde måde, at man ikke skal pille ved alt!



Etiketter

Vi har nu lavet i alt 5 forskellige bryg; Belgisk Trippel, Julebryg, Wit Beir (Hoegaarden wanna be), Abbey Brown Ale og Påskebryg. Sidste nyt omkring vores øl, er etiketter på flaskerne. En bekendt som også er hjemmebrygger, har givet inspiration til lidt farver på flaskerne, hvilket har resulteret i nedenstående resultat.

Der er symbolik i mindst en af etiketterne, prøv om du kan gennemskue den :-)


Etiketterne er printer på laserprinter og klister fast på flasken med skummetmælk – jo den er god nok, skummetmælk! Bemærk etiketterne skal printes på laserprinter, ellers er de ikke vandfaste!